Temperaturowe wygibasy
28 czerwca 2012, 13:35Australijscy fizycy rozszyfrowali, w jaki sposób hemoglobina przystosowała się do przenoszenia tlenu u gatunków o różnej temperaturze ciała.
Reklama dźwignią spożycia
6 września 2012, 10:30Jak sprawić, by ludzie jedli więcej warzyw i owoców? Zainwestować w reklamę... Efekt nie jest duży, ale mierzalny - opowiada Michael Faupel z University of Arkansas.
Co z nerkami, to i z mózgiem
23 listopada 2012, 12:25Spadek wydajności pracy nerek wiąże się z pogorszeniem ogólnego funkcjonowania poznawczego, myślenia abstrakcyjnego i pamięci werbalnej.
Dell podpisał umowę o prywatyzacji
6 lutego 2013, 14:41Firma Dell ogłosiła, że podpisano umowę, na mocy której zostanie ona wykupiona przez Michaela Della i firmę inwestycyjną Silver Lake Partners. Ustalono, że posiadacze akcji zwykłych otrzymają 13,65 USD za akcję. Oznacza to, że wycofanie Della z obrotu giełdowego będzie kosztowało około 24,4 miliarda dolarów
Jednorodne oceany
12 kwietnia 2013, 12:00W Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) opublikowano artykuł, z którego dowiadujemy się, że nawet 2/3 bakterii, które żyją w kanale La Manche można znaleźć też w innych środowiskach morskich - od lasów namorzynowych po kominy hydrotermalne
Blokując receptory, zresetowali chorobę Alzheimera
18 czerwca 2013, 13:32U myszy z zaawansowaną chorobą Alzheimera (ChA) utratę pamięci można odwrócić, blokując nadmierną aktywność receptorów bradykininy-1.
Rekordowo szybki obrót
29 sierpnia 2013, 10:17Naukowcy z University of St. Andrews są autorami najszybciej obracającego się obiektu stworzonego ludzką ręką. Profesor Kishan Dholakia oraz doktorzy Yoshihiko Arita i Michael Mazilu wykorzystali laser i komorę próźniową, dzięki którym lewitująca mikroskopijna sfera obracała się z prędkością 600 milionów obrotów na minutę. Tak szybki ruch obrotowy doprowadził do rozerwania sfery
Cyfrowy smak dla miłośników programów kulinarnych i nie tylko
22 listopada 2013, 12:48Dzięki Digital State Interface widzowie programów kulinarnych będą mogli poczuć elektronicznie odtworzony smak potraw. Symulator pobudza za pomocą elektrod kubki smakowe na języku. Istotnym czynnikiem są też niewielkie zmiany temperatury.
Niezwykła chybocząca planeta
5 lutego 2014, 10:20Analiza danych z Teleskopu Keplera, który przed miesiącami uległ poważnej awarii, pozwoliła odkryć niezwykłą planetę. Kepler-413b tak mocno odchyla się od swej osi, że prowadzi to do nieprzewidywalnych zmian pór roku. W ciągu zaledwie 11 lat różnice w nachyleniu osi planety sięgają aż 30 stopni.
O istotach morskich, które żyją tylko na roślinach z lądu
14 kwietnia 2014, 12:16Drewno, które opada na dno oceanu (jako część tonącego statku lub jako naturalnie przewrócone drzewo), szybko zostaje opanowane przez różne formy życia. Ponieważ takie ekosystemy są słabo poznane (trudno je namierzyć, o szybkim znikaniu nie wspominając), Craig McClain postanowił sam je stworzyć. W 2006 r. wypłynął na Pacyfik i razem z Jamesem Barrym z Monterey Bay Aquarium Research Institute wyrzucił za burtę 36 akacjowych bali. Na miejsce zrzutu panowie wybrali stanowisko Deadwood.